zaterdag 24 mei 2003

Annejet van der Zijl - Anna



Al een paar dagen ligt Anna hier naast de computer. Ik merk dat ik het moeilijk vind om op te schrijven wat ik er nou van vond.

Het boek leest als een trein, het zou net zo goed een roman kunnen zijn. Met de schrijfstijl van van der Zijl is niks mis. Ik miste echter aan het eind de nuance: de laatste hoofdstukken (de ontmythologisering zoals een van de boekgrrls het noemt) schieten wat mij betreft door in 'het is niet goed of het deugt niet'. En daarom laten die voor mij vooral een negatieve klank achter over het boek als geheel: wordt er hier niet een nieuwe 'waarheid' geschapen, minstens zo absoluut als de mythe van Koningin Annie? Of trap ik nou zelf in de mythe: er mag niks negatiefs over Annie of haar werk worden gezegd?

Volgens mij niet. Want we zijn het toch eens dat Annie pareltjes geschreven heeft. Misschien zijn die niet te vinden tussen haar latere werk, maar zo'n zware nadruk op het lagere niveau van wat ze in haar laatste periodes schreef, vind ik jammer, het verlaagt de indruk van bijna van haar eerdere, wel goede werk. Na de bespreking van een lezing van van der Zijl begrijp ik dat de ontmytologisering zelfs een van de doelen van het schrijven van deze biografie was. Dat verklaart een hoop! Dan moet je wel een beetje doorslaan anders komt de booschap nog niet aan. Ok, het dient toch zijn doel :-)

vrijdag 23 mei 2003

Jenny Disky - Onnatuurlijk



Van een mede boekgrrl geleend: Jenny Disky - Onnatuurlijk.

Van de blurb: 'De onafhankelijke, geëmancipeerde Rachel ontmoet de sinistere Joshua. Hun verhouding heeft een SM karakter, wat naar Rachels eigen gevoelens eigenlijk niet kan en mág. En toch... zij geniet ervan. De spanning tussen wat Rachel voelt en wat zij volgens de heersende moraal geacht wordt te voelen geeft deze roman een intense kracht.'

Dit beschrijft m.i. niet goed waar het boek over gaat. Voor mijn gevoel ging het over twee zaken: allereerst over het verkennen en het bewaken van de eigen grenzen: tot hoe ver laat je met je sollen? En ten tweede ging het over: wat brengt mensen ertoe om zich emotioneel af te sluiten voor anderen? Rachel, maar ook Joshua krijgen de rillingen van emoties. Liefdevol, maar ook tranen, nee, niks voor hen, weg ermee! En de gevolgen voor henzelf en voor hun vrienden zijn niet mis.

De SM-stukjes vond ik wel erg plastisch. Het dient de eerste twee keer zijn doel, maar daarna had ik genoeg van het 'misbruik' (ik zet het tussen aanhalingstekens omdat het gewenst was) en het bijbehorende klaargekom... expliciet beschreven seks past gewoon niet zo goed bij mij.

En toch ben ik blij dat ik het gelezen heb. Mooi eind ook, zonder verklapper niet verder toe te lichten.

maandag 5 mei 2003

Elizabeth George - Payment in blood



Vannacht uitgelezen: haar tweede detective in de serie over het duo Tommy Lynley en Barbara Havers.

Deze vond ik erg Agatha Christie-achtig: moord op een toneelschrijfster, in een lichtelijk vervallen landhuis in Schotland, ingesneeuwd en al. Afgemaakt met een antieke dolk (ha, mooie woordspeling in deze context! ;-) ) en bedienden met een sterk Schots accent (jezelf voorlezen om het te kunnen volgen :-) ). Tommy weet al snel wie het gedaan heeft, of denkt hij dat alleen maar doordat die persoon zijn beste vriendin Helen heeft 'verleid'?

Ik heb toch nog een vraagje: wat betekent phantasmagorical? ('He would later see the trip to Skye as a phantasmagorical blur of continually changing countryside that he was only dimly aware of as he flew towards the north') Ik heb geen woordenboeken hier (en meestal ook niet nodig). Gewoon nieuwsgierig. Ik vind het toch zo'n mooi woord! :-)