zaterdag 28 maart 2009

Alexander McCall Smith - The Full Cupboard of Life



Ik las een tweede deeltje uit de serie The No. 1 Ladies' Detective Agency uit het stapeltje van deze serie die ik van Ina kreeg.

Dit keer is Mr. J.L.B. Matekoni gestrikt door de eigenaresse van het lokale weeshuis: zij wil dat hij een gesponsorde parachutesprong gaat maken, waarbij de opbrengsten natuurlijk ten goede komen aan de wezen. En die arme Mr. J.L.B. Matekoni durft natuurlijk geen nee te zeggen. Gelukkig weet Mma. Ramotswe een uitweg te verzinnen. Een wel zeer gelukkig uitvallende uitweg ook nog.

En dat terwijl ze natuurlijk zelf ook weer een zaak onder handen heeft: een rijke dame heeft een contactadvertentie geplaatst en wil dat Mma. Ramotswe van de vier overgebleven kandidaten onderzoekt of ze haar willen voor haar geld of dat ze daadwerkelijk van haar houden.

Lekker leesvoer hoor, je kunt je helemaal terugtrekken in de bezigheden van Mma. Ramotswe en haar eeuwige verloofde Mr. J.L.B. Matekoni.

zondag 22 maart 2009

Tim Krabbé - Een tafel vol vlinders



Best een aardig boekje, dit boekenweekgeschenk van Tim Krabbé. Het gaat over een vader en een zoon. Of eigenlijk zijn het helemaal geen vader en zoon, want de echte vader van Bram heeft vlak na diens geboorte zelfmoord gepleegd. Daarna kreeg zijn moeder kortstondig een relatie met de student Fred en nadat die relatie op de klippen liep bleef Fred in een soort co-ouderschap voor Bram zorgen. Fred is schrijver van reisboeken en hij heeft voor Bram een glorieuze schrijverscarriere op het oog. Helaas voor hem denkt Bram daar heel anders over. Die wil wel reizen maar niet schrijven. En als Bram Emma ontmoet, wil hij ook dat niet meer.

Haruki Murakami - De jacht op het verloren schaap


Dit is een van de vroegste romans van Murakami, zijn derde om precies te zijn, en zijn eerste als professioneel schrijver. En weer heb ik zo enorm genoten. Genoten van zijn unieke schrijfstijl, genoten van weer een prachtig verhaal, genoten van de mooie uitgave. Ja, al met al weer een hele belevenis.

Het verhaal
De ik-persoon, die de 30 nadert, runt samen met zijn aan alcohol verslaafde maat een vertaalbureau annex reclamebureau. Op een dag krijgen ze bezoek van de secretaris van een van de meest invloedrijkste mannen van Japan, de Leider van een zeer rechtse beweging. De Leider ligt op sterven en zijn secretaris wil dat de 'ik' het schaap op de foto uit een of andere reclamefolder zoekt. Het is namelijk een heel bijzonder schaap dat op die foto staat. Een schaap waarvan er in Japan geen tweede voorkomt. Een schaap met een ster op zijn rug. De secretaris is er namelijk van overtuigd dat het schaap de 'Wil' van de Leider herbergt. Voldoet de 'ik' niet aan dit verzoek, dan zal de secretaris ervoor zorgen dat de 'ik' geen leven meer zal hebben. De rest van het boek is dan ook gewijd aan de jacht op dit verloren schaap die de ik en zijn vriendin ondernemen. Die jacht ook op een bestemming want als je 30 bent, moet je die toch wel zo'n beetje voor ogen hebben, dan kun je er niet meer zomaar wat op los leven...

Zoals het Murakami betaamt is het verhaal doorspekt met semi-magische elementen, die hij ook hier al zo weet te beschrijven dat het absoluut logisch is. Een grote aanrader, dit boek.

Ik heb trouwens erg last van hetgeen op de blurb staat als het commentaar van de Volkskrant-recensent: "Er gaat iets onweerstaanbaars uit van zijn werk, iets bedwelmends en meeslepends: val je voor hem, dan ben je gesjochten, want dan moet ineens dringend alles van hem gelezen worden." Nu liggen voor me klaar: Norwegian Wood, Dans dans dans en Ten zuiden van de grens. Enige dilemma is nu nog: welke lees ik als eerste?

zaterdag 7 maart 2009

Alexander McCall Smith - The Kalahari Typing School for Men


Een geinig boekje, dit vierde deel van de No. 1 Ladies' Detective Agency serie en prima leesbaar zonder dat je de eerdere delen las (dat was bij mij het geval).

Het verhaal speelt zich af in Botwana, volgens de hoofdpersoon het enige beschaafde land in Afrika. Zij, Mma Ramotswe, is eigenaresse van het No. 1 Ladies' Detective Agency en krijgt de schrik van haar leven als haar bureau concurrentie krijgt. Gelukkig blijkt haar manier van werken nog steeds klanten aan te trekken. Zo ook de man die in zijn jeugd een paar misstappen heeft begaan en Mma Ramotswe vraagt de gedupeerden te zoeken zodat hij zijn schuld kan vereffenen. Ondertussen is de assistente van Mma Ramotswe, Mma Makutsi, op zoek naar een man. Het lijkt erop dat ze er wel een zal vinden tussen de leerlingen op de typeschool voor mannen die ze start.