vrijdag 22 mei 2009

Haruki Murakami - Ten zuiden van de grens



Alweer mocht ik genieten van een roman van de Japanse meesterschrijver Haruki Murakami. En ook dit keer is het de pijn van het onvervulde verlangen naar een jeugdliefde die de hoofdpersoon doormaakt. Maar hoewel de thematiek herkenbaar is, is dit verhaal allerminst een herhaling van zetten.

Het verhaal
Hajime is twaalf en speelt vaak met zijn buurmeisje Shimamoto. Hoewel spelen eigenlijk niet de juiste omschrijving is, want zij is aan haar ene been verlamd en loopt daarom erg slecht. Ze zijn dus voornamelijk bij haar thuis aan het luisteren naar muziek. Vooral het nummer South of the border van Nat King Cole vinden ze prachtig. Het verbindt hen dat ze allebei enig kind, dat in die tijd en contreien zeer zeldzaam is. We hebben het dan over 1963.

Als Hajime verhuist naar een andere stad, verliezen Shimamoto en hij elkaar uit het oog. Hij beleeft zeer eenzame jaren waar eigenlijk pas door zijn huwelijk met Yukiko, als hij 30 is, een eind aan komt. Door haar komt zijn leven eindelijk op de rails. Hij krijgt met haar twee dochters en begint met financiele steun van zijn schoonvader een jazzclub. Maar dan zit daar op een avond Shimamoto aan de bar. Het onvervulde verlangen dat dan ineens de kop opsteekt laat hem en zijn huwelijk bijna uit elkaar spatten. Maar verlangt hij niet naar een fantoom? Wat is er, daar 'ten zuiden van de grens'?

Hier vind je een lekker knullige uitvoering van het nummer van Nat King Cole. Degene die met een uitvoering van NKC himself op de proppen komt, krijgt van mij een zoen.

zondag 17 mei 2009

Joke J. Hermsen - De liefde dus



In deze roman gaat Joke Hermsen in op een nogal onduidelijke periode in het leven van Belle van Zuylen, waarover niet veel bekend is. Hermsen verzint, of misschien moet ik zeggen, ze concludeert op grond van haar bronnenonderzoek dat het haast niet anders kan dan dat Belle in die tijd een ongelukkige liefde beleefde. En dat gegeven heeft ze in haar roman uitgewerkt.

Kun je lichamelijk ziek worden van een ongelukkige liefde? Is er een verschil hierin tussen mannen en vrouwen? Die vragen vormen het centrale thema van de roman.

Steeds komen om en om brieven die Belle aan diverse van haar relaties schreef, delen uit haar dagboek en de belevenissen van haar geliefde, Jean-Samuel, die de dagboeken leest op de boot naar Amerika aan bod. Met z'n drieen geven zij het beeld van een vrouw die in hevige verwarring verkeert. Ze heeft daarnaast allerlei lichamelijke klachten. Daarom reist ze van Zwitserland naar Parijs waar ze haar heil zoek bij de 'arts' Cagliostro, juist als diens reputatie ter discussie staat door zijn relaties met het hof van Marie-Antoinette en Lodewijk XVI. En dan komt Jean-Samuel haar achterna.

Op zich een aardig boek, maar ik kon de stijl van de brieven van Belle van Zuylen zelf, die ik ooit eerder las ('Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid'), er niet in herkennen. En daarmee was tweederde van de roman voor mij, namelijk die delen waarin er sprake is van briefwisselingen en de dagboeken van Belle, nogal onwaarachtig. De reis van Jean-Samuel daarentegen vond ik daarentegen weer fascinerend beschreven. Daarom krijgt de roman van Hermsen van mij drie sterren.

Alexander McCall Smith - In the Company of Cheerful Ladies



Weer een lekker deeltje in de serie No 1. Ladies' Detective Agency. Dit keer heeft een van de stageairs van Mr. J.L.B. Matekoni het aangelegd met een rijke vrouw. Hij denkt daardoor dat hij het zich wel kan veroorloven te stoppen met zijn opleiding in de garage. Maar wat moet die rijke vrouw met deze jonge jongen? Mma Makutsi en Mr. J.L.B. Matekoni besluiten op onderzoek uit te gaan. Ondertussen rijdt Mma Ramotswe een fietser aan en neemt ze degene die ze aangereden heeft in dienst. En Mma Makutsi trekt de stoute schoenen aan: ze gaat op dansles.

Hoewel minder verrassend dan de eerdere delen, blijft deze serie o zo lekker als tussendoortje. Ik heb geloof ik nog twee of drie deeltjes op mijn MTBR liggen. Fijn!